Bezoek ook onze Facebook-pagina

Wat is barbershopzingen?

Barbershopsinging is een 4-stemmige a capella zangstijl, die zich eind 19e eeuw heeft ontwikkeld in de Verenigde Staten. De eerste barbershopkwartetten traden op in de bekende Veaudeville revues. Het traditionele barbershoprepertoire vindt z'n oorsprong in Engelse en Ierse volksliedjes die naar de VS meegenomen werden door de eerste immigranten.

In 1938 werd de Amerikaanse Barbershop Harmony Society opgericht om te voorkomen dat de unieke barbershopsound van rond 1900 verloren zou gaan. Dat dreigde namelijk te gaan gebeuren toen de radio z'n intrede deed en het bezoek aan het theater snel terugliep. Sindsdien is er de Barbershop Harmony Society alles aan gelegen dat de barbershopstijl niet te veel "evolueert". Zo blijft het geluid authentiek, herkenbaar en uniek.

Ook vandaag de dag worden er nog steeds nummers in barbershopstyle gearrangeerd. Tegenwoordig zijn dat echter vaak songs uit de popcultuur en uit musicals. Voorbeelden zijn arrangementen van groepen als The Beatles, The Beach Boys, The Nylons enz. Maar ook musicalstukken uit The Phantom en Les Misérables zijn in barbershopstijl beschikbaar.

Een paar van de "barbershopregels" zijn:

De laatste paar jaar is er volop discussie over wat wel en wat niet "mag". De praktijk (ook bij ons koor) is dat veel barbershopkoren en -kwartetten best wel eens stukken zingen die eigenlijk niet helemaal aan de regels voldoen. Tijdens wedstrijden is het echter verplicht om pure barbershop te zingen.

Bij het "barbershoppen" gaat het niet alleen om het zingen van mooie vierstemmige accoorden. Het wordt pas écht een show als het gepaard gaat met een passende choreografie en een overtuigende uitstraling!
Lees meer

Overzicht

MP3 samples

Hello Mary Lou
What a wonderful world
Sentimental Journey

Ons repertoire

Repertoire
Polecat songs
Kerst

Sponsorkliks
Via Plugify kunt u ons boeken!
up_arrow